Σπάσε λουστραρία, μη μου πολυκολλάς μη γίνουμε εδώ πέρα άρτσι μπούρτσι και λουλάς.

Σπάσε λουστραρία, μη μου πολυκολλάς μη γίνουμε εδώ πέρα άρτσι μπούρτσι και λουλάς.
Λέγεται πως η έκφραση αυτή ειπώθηκε απο τον Αλή Πασά, ο οποίος καθισμένος στο Παλαμίδι και έχοντας εμπρός το Μπούρτζι, δεξιά το Άργος, ενώ ταυτόχρονα έπινε ναργιλέ, είπε: «Άρτζι, Μπούρτζι και λουλάς» (Άρτζι = Άργος, λουλάς = ναργιλές). Δηλώνει χαλαρότητα και ξεγνοιασιά.
Σπάσε λουστραρία, μη μου πολυκολλάς μη γίνουμε εδώ πέρα άρτσι μπούρτσι και λουλάς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΟΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ !!!


Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

«Πέπλο σιωπής» για τις πετρελαϊκές καταστροφές στη Νιγηρία


«Πέπλο σιωπής» για τις πετρελαϊκές καταστροφές στη Νιγηρία
Το 2010 ο κόσμος σε ολόκληρο τον πλανήτη παρακολουθούσε με τρόμο τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού κατά την οποία 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα από μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου της πετρελαϊκής BP και της εταιρείας Halliburton, έπειτα από λανθασμένους χειρισμούς. Οι συγκλονιστικές εικόνες της ανεξέλεγκτης διαρροής στον ωκεανό ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο για εβδομάδες συνοδευόμενες από μακροσκελή ρεπορτάζ.
Η BP ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για τον καθαρισμό της περιοχής και αρκετά εκατομμύρια περισσότερα σε μια εκστρατεία δημόσιων σχέσεων, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε στον Κόλπο αλλά και στην εικόνα της και, ίσως το πιο σημαντικό για τη BP, στην τιμή των μετοχών της.
Τον περασμένο μήνα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η γιγαντιαία ολλανδική εταιρεία πετρελαίου Shell προκάλεσε τη διαρροή 1 έως 2 εκατομμυρίων γαλονιών πετρελαίου στον ωκεανό έξω από τις ακτές της Νιγηρίας, επίσης ως αποτέλεσμα ενός βιομηχανικού ατυχήματος. Ηταν η χειρότερη διαρροή στη Νιγηρία στα τελευταία 13 έτη σε ένα τμήμα της χώρας όπου το πετρέλαιο και η βιομηχανία φυσικού αερίου έχουν λεηλατήσει το περιβάλλον για περισσότερο από 50 έτη, σε μια κλίμακα που επισκιάζει τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού κατά πολύ.
Οπως αναφέρει ο Μιχαέλ Κίτινγκ λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη και σύμβουλος ανάπτυξης με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Δυτική Αφρική όπου έχει εργαστεί για σχεδόν μια δεκαετία, η Shell υποστηρίζει ότι έχει απορρυπάνει εντελώς την περιοχή, αλλά οι ντόπιοι αναφέρουν ότι το πετρέλαιο έχει προκαλέσει ρύπανση στις ακτές τους. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian». Ο Κίτινγκ υποστηρίζει ότι τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται αδιάφορα στο να ελέγξουν το περιστατικό.
Το απλό γεγονός, αναφέρει ο ίδιος, είναι ότι οι διαρροές της Shell, αλλά και αυτές που διαχειρίζονται οι «αδελφές» της στη Δυτική Αφρική σπάνια διερευνώνται -εκτός από τις πιο φοβερές περιπτώσεις (που η τελευταία διαρροή είναι σίγουρα)- και ότι ο κόσμος φαίνεται απλά να αναμένει ότι οι πληθυσμοί της Νιγηρίας πρέπει να ζήσουν μ' αυτά τα περιστατικά, επειδή στερούνται δυστυχώς της επιρροής των πολιτικών και της προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου η ανάλογη συμπεριφορά των επιχειρήσεων θα οδηγούσε σε σημαντικές κυρώσεις και ποινικές διώξεις, επισημαίνει.
Κι όμως, εκατοντάδες τετραγωνικών μιλίων ευαίσθητων παράκτιων υγρότοπων έχουν δηλητηριαστεί, ίσως για πάντα. Οι περιοχές αλιείας έχουν μετατραπεί σε ζώνες τοξικών αποβλήτων. Η ζωή των χωρικών άλλαξε, εξαιτίας των καπνών και των πετρελαιαγωγών, που μερικές φορές βρίσκονται ανάμεσα στα σπίτια των ντόπιων. Οι ασθένειες, οι γεννήσεις με ατέλειες και οι χρόνιες ασθένειες αποτελούν τις αναπόσπαστες συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης βιομηχανίας που λειτουργεί εκτός της εμβέλειας των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης, αλλά με την πλήρη συνενοχή της νιγηριανής κυβέρνησης που δεν θέλει με τίποτα να ανατρέψει τη λιπαρή σε μετρητά αγελάδα της, αναφέρει ο Κίτινγκ. Μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με την περιοχή της Κοιλάδας του Ογκόνι που πραγματοποιήθηκε για μία περίοδο 14 μηνών από μια ομάδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι θα χρειαζόταν πάνω από 30 χρόνια για να καθαριστεί το Δέλτα του Νίγηρα, με ένα αρχικό κόστος μεγαλύτερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Εν τούτοις, παραμένει ασαφές εάν η Shell ή νιγηριανή κυβέρνηση θα βάλουν έστω και ένα δολάριο προς αυτήν την προσπάθεια χωρίς συνεχή διεθνή πίεση.
Συνεχείς διαρροές από εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις
Το 1995, η Shell εμπλέχτηκε στη δολοφονία του ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφέα και τηλεοπτικού παραγωγού Κεν Σάρο - Σίουα -δολοφονία που είχε τη συγκατάθεση της κυβέρνησης- ενός από τους πρώτους Νιγηριανούς που οργάνωσε εκστρατείες ενάντια στη γιγαντιαία εταιρεία πετρελαίου και την ανεύθυνη συμπεριφορά της στο Δέλτα του Νίγηρα, καθώς επίσης και για τη διαφθορά της νιγηριανής κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα της κατακραυγής που ακολούθησε τη δολοφονία του Σάρο - Σίουα, η Shell σταμάτησε την παραγωγή στην Κοιλάδα του Ογκόνι, αλλά διατηρεί ακόμα μια μεγάλη υποδομή πετρελαιαγωγών και αποθηκευτικών, οι οποίες είναι η αιτία μιας συνεχούς διαρροής πετρελαίου που ρέουν στα νερά που περιβάλλουν εκατοντάδες απελπισμένων φτωχών κοινοτήτων.
Ενώ η Shell υποστηρίζει ότι οι περισσότερες από αυτές τις διαρροές προέρχονται από επιθέσεις δολιοφθοράς, κάνει ελάχιστα για την αστυνόμευσή τους και σχεδόν τίποτα για τον καθαρισμό της περιοχής. Αυτή είναι μια κατάσταση, αναφέρει ο Κίτινγκ, που θα ήταν απλώς αδύνατη, ακόμη και σε μια χώρα με περιορισμένο κράτος δικαίου ή έστω σε μια χώρα που έχει μικρή δυνατότητα να φροντίσει τους πιο τρωτούς πολίτες της.

ΠΗΓΗ:http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου